Lucian-Dusa

Lucian Duşa

Pianistul Lucian Duşa este absolvent al Liceului de muzică ,,Sigismund Toduță" (1995) la clasa profesoarei Irina Szarvady și al Academiei de Muzică ,,Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, secția Pedagogie Muzicală (promoția 2001). 

Din 1995  până în prezent este pianist acompaniator al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Pe lângă repertoriul curent al instituției a asigurat pregătirea muzicală a zeci de premiere. A fost invitat în calitate de pianist acompaniator la Opera din Craiova (1997), la Festivalul de Operă ,, Rossini in Wildbad", Germania (2004) și la Festivalul Internațional al Artei Lirice, Sibiu (2007).

A fost pianist corepetitor al Concursului Internațional de Canto ,,Hariclea Darclee" la edițiile din 2001, 2003 și 2005 precum și al cursurilor de măiestrie susținute de Ion Buzea (2004,2005), Ionel Pantea (2005) și Alexandru Fărcaş (2005) la Academia de Muzică ,,Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca.

În 2004 a fost laureat al Concursului ,,Tineri de azi" organizat de Opera Națională Română din Cluj-Napoca.

În anul 2010 a fost profesor colaborator al Școlii Populare de Artă din Cluj-Napoca.

Între anii 2008-2012 a fost pianist pe marile nave de croazieră de la MSC Cruises, unde a susținut serate muzicale și concerte împreună cu soliști vocali și artiști instrumentiști valoroși.

Este unul din membrii fondatori ai orchestrei Opera Group Project împreună cu care a susținut concerte în multe localități din țară.

Are o bogată activitate concertistică, susținând recitaluri alături de artiști cunoscuți. Printre artiștii alături de care a urcat pe scenă se află solişti vocali precum George Petean, Teodor Ilincăi, Adrian Sâmpetrean, Carmen Gurban, Iulia Merca, Marius Budoiu, Cristina Damian, Emanuela Pascu și mulți alții, dar și artişti instrumentişti precum violoniștii Claudiu Hontilă sau Rafael Butaru (concert-maestrul Orchestrei Naționale Radio din București), cvartetul Cell'Opera și diverse ansambluri corale sau instrumentale. A cântat în cadrul Festivalului de muzică contemporană "Cluj Modern 2015" și în cadrul Festivalului de muzică contemporană, editia I, 2015, Arad.

A acompaniat recitalul de închidere al Festivalului studențesc de operă "Viva Vox" Cluj-Napoca, 2014. A acompaniat în primă audiție absolută spectacolul muzical-poetic, 5 tablouri cu umbre(le)", muzica de Constantin Râpa, Bistrița, 2014.