Iulia Merca

Iulia Merca

Absolventă a Academiei de Muzică „Gh. Dima”, la clasa Prof. Univ. Dr. Gheorghe Roșu și Stefan Ronai, mezzosoprana Iulia Merca a fost inițial colaboratoare ( 2000-2008) iar în prezent este solistă a Operei Române din Cluj-Napoca, începând cu anul 2009.

În 19 ani de activitate alături de ansamblul clujean a debutat în mai multe spectacole realizate în premieră, cum ar fi Maria de Buenos Aires (A. Piazolla), Oreste/Oedipe (C. Țăranu), Nabucco 12 (spectacol de A. Hausvater pe muzica lui G.Verdi), Rake's Progress (I. Stravinski), Tannhauser (R. Wagner), Werther (J. Massenet), Zorba (M. Theodorakis) sau Lăsați-mă să cânt (Gh. Dendrino), și altele.

Pentru pregătirea unor roluri de repertoriu cum ar fi Carmen, Rosina, Angelina, Eliza Doolitle sau Dorabella s-a bucurat de îndrumarea doamnei Niculina Mirea, reputat artist liric și pedagog, veteran al Operei Române din Cluj-Napoca.

În prezent studiază sub îndrumarea mezzosopranei Georgeta Orlovski, de asemenea o binecunoscută artistă a scenei lirice clujene.

A participat și la diverse cursuri de măiestrie în țară și în străinătate, conduse de către Ionel Pantea (București 2000), Stephano Gibellato (Venezia 2002), Anthony Spiry (Schwetzingen 2003), Sonia Ghazarian (Wiena 2005), Diane Soveiro (New York 2010), Viorica Cortez (Cluj 2016), Giuseppe Sabbatini (Sofia, Roma 2017).

Activitatea artistică a artistei cuprinde concerte camerale de muzică și poezie, spectacole de operă, musical sau teatru, interpretările sale fiind apreciate pe mai multe meridiane (Tokio, New York sau Kullu, India). Începând cu anul 2012 se alătură formației de muzică pop-rock Semnal M, înființată de Iuliu Merca în 1977, alături de care susține, ocazional, concerte în calitate de solist vocal și keyboards.